torsdag den 14. januar 2016

Indeklima og Internet

Smukke instrumenter, synes jeg. Jeg har en svaghed for instrumenter, der virker uden strøm, og dermed ikke fejler, hvis strømmen på båden fejler.

Efter sidste års vinterprojekter er Helge ved at være, som vi gerne vil have ham. Helge overvintrer i skrivende stund på Lynetten, og det er en noget længere cykeltur end fra den gamle plads. Derfor har jeg ladet nogle ting, blandt andet hynder overvintre i båden. Det stiller krav til indeklimaet, så jeg har investeret en en lille affugter koblet til lænsesystemet. Problemet er kun, at skruer man helt op for den, så bruger den for meget strøm, skruer man for meget ned, så er den ikke effektiv nok.

Derfor havde jeg behov for at kunne overvåge indklimaet i båden på afstand. Og sådan set også at kunne fjernstyre affugteren, men det må være et projekt for en kommende vinter. Så for denne gang handler det blot om at kunne overvåge indeklimaet på afstand af båden.

Som det vil være mine faste læsere bekendt, hærgede jeg ad to omgange min telefon i sommer under togtet, hvorfor jeg købte endnu en discount-Android. I mellemtiden har jeg fået den repareret hos min lokale telefon-araber på Amager til kun 300. Telefonen, en gammel Samsung Galaxy S4, har en særlig egenskab, nemlig en chip med barometer, termometer og hygrometer. Jeg tænkte derfor, at der måtte findes en App, som laver et kald til hver -meter og gemmer resultatet i en tekstfil på Dropbox eller tilsvarende. Elegant! Desværre er den App ikke lavet - måske fordi kun meget få Android-enheder har sådan en chip. Derfor lagde jeg mit projekt på hylden nogle måneder.

I Mellemtiden blev det jul, og jeg fik et af mine ønsker opfyldt, nemlig termo- og hygrometer fra Biltema til montering i båden. Dem vil jeg montere på hovedskottet til foråret.

Biltema har en god og billig afdeling med bådudstyr. Desværre sender de ikke varerne, og de har ikke en butik i Hovedstaden. Så jeg var heldig og fik hygrometer og termometer fra serien her i julegave af nogle bilejere.

Nå, men her efter jul havde jeg altså en gammel, men fungerende Android-telefon, et løst hygrometer og et løst termometer. Dermed burde noget kunne sættes sammen, om end det ville blive mindre elegant, end hvis telefonen bare ordnede det hele selv.

Nuvel, løsningen er App'en Alfred, med hvilken man kan sætte to telefoner op, hvor den ene er 'Viewer' og den anden 'Camera'. Man kan altså bruge den ene telefons kamera som sit øje i båden (og en masse andet, men det er ikke relevant her). Øjet skal i vores tilfælde så pege mod hygro- og termometer for at aflæse luftfugtighed og temperatur.

App'en Alfred er gratis og er nok mest lavet til sikkerhed i hjem.
Nu mangler der kun et SIM-kort til telefonen. Man vil kunne springe denne del over, hvis der i båden var god nok Wifi-dækning, men det er der i min erfaring ikke i de danske havne, og slet ikke på Lynetten. Jeg var ikke meget for at betale et stort fast månedligt beløb for at løse denne opgave, så et nyt SIM-kort skulle enten være billigt eller næsten billigt og samtidig løse et andet problem. Mit valg faldt på '3 Like Home' i en ren data-version. Det giver mig nemlig samtidig muligheden for at gå på nettet i Sverige og en masse andre lande. Det har længe irriteret mig ikke at være på nettet i Sverige, når jeg har ligget i havn der. Muligheden for at kunne gå på et alternativt net i Danmark er også rar, for der er ofte dårlig dækning i Danmarks yderområder, hvor sejlads foregår.

Først testes systemet hjemme
Den gamle telefons kamera peger mod instrumenterne. Et gammelt digitalur er medtaget, så man kan se tiden gå og forvisse sig om, at det man ser faktisk er live. På den anden telefon ser man, hvad kameraet på den gamle ser. Her er et eksternt batteri monteret på kamera-telefonen, men det er ikke nødvendigt.
Efter nogle dages test hjemme, sættes systemet op i båden.

Setup i båden.
Screenshot fra viewer-telefonen. Herfra kan man tænde lampen på kameratelefonen, så man kan aflæse instrumenterne.

Det er vinter, og der ligger et tykt lag sne på båden. Men temperaturen holder sig over frysepunktet inde i båden.
Så er der kun tilbage at følge med og evt. kigge forbi og justere affugteren.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.