mandag den 14. april 2014

Dørkrist

Jeg overtog skibet uden funktionsdygtig dørkrist. Men efter vi havde handlet, og i de seks uger der gik til jeg hentede båden, malede sælger dørken. Helt uden krav fra min side, men bare fordi han er en flink fyr.

Nuvel, her et billede af den nymalede dørk

Den gamle dørkrist fik jeg med som skabelon
Eller 'fik med' er så meget sagt. Sælger syntes, at det var synd for min famlie og jeg, at vi skulle sejle båden hjem fyldt med alt muligt ragelse. Så han tog alt, hvad han kunne pakke samme i sin bil og kørte ind til København med det til mig. Heriblandt også et ekstra sæt sejl og alt det træ, som skulle bruges til den nye dørkrist.

Underligt nok er Bilterma.dk førende leverandør af teakplanker. Skulle nogen af jer kære læsere få lyst til samme projekt, er her et link til plankerne. Til en L23 skal der bruges 5 af dem på 145 mm i bredden.

Udover plankerne havde sælger også indkøbt egetræ til tværliggerne og skåret det ud. Under tværliggerne ses bagsiden af den gamle dørk
Det var præcisionsarbejde, så jeg valgte fukssvansen i stedet for stiksaven.
Udfordringen med at få de fem planker lavet til en dørkrist består i, at dørken ikke er et rektangel. Jeg kan umiddelbart komme på tre forskellige måder at gøre det på, men jeg valgte det, jeg synes er det pæneste, nemlig at forsave plankerne til lange trapezer. Ydersiderne på de yderste planker saves til sidst med den gamle dørk som skabelon. Her er de fem planker savet til. 
Nu skal de bare monteres på tværlisterne.
Jeg har valgt at skrue planker og tværlister sammen fra undersiden. Det betyder, at jeg skal skrue gennem 20 mm tværliste for at fæstne 12 mm planke. Jeg valgte 30 mm skruer. Alternativet havde været 25 mm skruer dykket ekstra dybt. Med kun 2 mm i overskud, skulle det sidde lige i skabet. Jeg måtte ikke komme så tæt på, at teaktræet ville begynde at bule op, men samtidigt måtte skruehovederne heller ikke stritte ned og ridse galsfiberdørken. For at sikre mig, at det nok skulle gå, lavede jeg en lille test.
Da det så ud til at virke, var det bare at montere alle otte tværlister med to skruer i hver af de fem planker. 80 huller at forbore, nedsænke og skrue i.
For at skabe mulighed for at vandet under dørken kan komme til lænsehullerne, stemmede jeg huller, hvor mellemrum møder tværlister.
Med stemmejern lavede jeg hul til denne stump messing, jeg fandt i Den Grønne Genbrugshal på Christiania.
Sælger gav mig denne hyggelige flaske med + instruktioner. 
Så er der ikke andet tilbage, end at oliere risten, så den kan holde sin glød.
Til sidst et par aktionshots:

2 kommentarer:

  1. Du har da bestået selvbygger prøven med flot arbejde :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Johnny. Jeg håber, at jeg snart nænner at træde på den :)

      Slet

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.