søndag den 30. marts 2014

Overdragelsen

Endelig oprandt dagen, hvor overdragelsen skulle finde sted. Sælger havde indvilliget i, at sørge for søsætning d. 29 marts kl. 6 om morgenen. Samme dag riggede vi båden sammen, blandt andet med lidt hjælp fra sælgers ven, Kurt.

Vi knoklede løs hele dagen. Kort før solnedgang blev der tid til en lille prøvetur
Herefter spiste vi aftensmad hos sælger, som gik med mig tilbage til skibet, hvor han viste mig de sidste deltajer. Så overnattede jeg i skibet og samlede min familie op ved rutebilsstationen (ja, sådan hedder det) dagen efter.

Lige ved stationen lå en gammel skude med et flot navn

I skrivende stund er første stræk af jomfruturen vel overstået. 20 sømil fra Stege til Rødvig. Vejret var godt for årstiden (ultimo marts) med høj sol. Desværre er der meget koldt, når vinden kommer fra havet, så man skulle have store frakker på.
Et problem jeg ikke havde tænkt over er, at vi er sejlet uden for sæsonen. Det betyder, at havnene ikke er parat til at tage imod turister. Både i Stege og i Rødvig har jeg således nasset landstrøm uden mulighed for at betale. Vi er helt afhængige af landstrømmen til vores varmeblæser.

På trods af kulde og tidlig start på sæsonen er det foreløbig gået godt. Selv yngste besætningsmedlem på tre år klarer strabadserne flot.


mandag den 24. marts 2014

Hvorfor L23?

Siden jeg tog mit duelighedsbevis i 1997 i Hundige i en L23, har jeg haft lysten til at eje min egen. Hvorfor? En bedre sejlende båd har jeg ikke prøvet. Jeg har dog hverken sejlet H-båd eller flyvepap.

Men selv om båden er lille og hurtig, må den også gerne være komfortabel. L23'eren repræsenterer et godt kompromis. Mellem tur- og kapsejlads. Samtidig er den billig og håndterbar.

Min gamle sejllærer, Lars fra Hundige, prisede den også højt, og frarådede one-off-både på det kraftigste, mens han kaldte en Maxi 77 for en kummefryser.

Han havde flere gode anekdoter, blandt andet denne: mig: "er der aldrig nogen af dine elever, der falder i vandet, når din båd ikke har søgelænder?" Ham: "nej, men jeg har samlet to strandvaskere op, plus en dame, der var sprunget over bord fra en færge".

Hvis nogen af mine trofaste læsere ved, hvor Lars fra Sejlerskolen Mallorca i Hundige og hans L23 er blevet af, så skriv i kommentarerne.

Hvorfor Helge?

Ja, hvorfor egentlig? Et navn til et lille skib bør ikke være for prætentiøst. Man skal kunne høre sig selv sige "jeg smutter lige ned på Helge og får en øl".
Så er Helge jo også et smukt navn, der passer til en gammel christianshavner. Og skibet er jo af ældre dato.
Desuden ønskede den ene ejer at hylde sin meditationslærer på Staden, der gik bor sidste år. Helge, du er savnet. Hvil i fred.
Helge var, sammen med sin bror Roar, sagnkonge i Danmark. Men hvor Roar hyggede sig hjemme, sejlede Helge på eventyr i de danske og omkringliggende farvande.