torsdag den 3. august 2017

Sommertogt 2017 Fra Horsens til København syd om Fyn og Sjælland

Sommertogt 2017

Rødvig - Danmarks bedste havn?
Lad det være sagt med det samme: Sommeren 2017 vil ikke blive husket for det bedste sejlervejr. Faktisk var juli måned historisk dårlig vejrmæssigt. Men man kan godt have en god sejlerferie det til trods. Vi havde stort set kun gode og behagelige sejladser, og vi blæste ikke inde, som vi gjorde de andre år, for vi sejlede, når vejret var til det.

1. Etape: Horsens - Juelsminde
Der var gråvejr denne dag også.
Vinden var vendt 180 grader, så den igen var stik imod, da vi skulle mod Snaptun. Men for motor gik det fint med en enkelt rolig grundstødning på en sandbanke. Fra Snaptun fortsatte vi til Juelsminde for sejl. Det skulle blæse op dagen efter, så turens overliggerdag skulle tages i Juelsminde.Her nyder vi live Jazz-musik i et øltelt på havnen.
2. Etape: Juelsminde - Middelfart
Agten for tværs men lidt for lidt vind bragte os gennem den snævre del af Lillebælt til Middelfart Marina.
Vi mødte dette smukke skib fra Strib Sejlerskole på turen.
Den ene side af instrumentbrættet. Her vises kortplotter, Marine traffic, farvandsoversigt og Navionics.
Et eller andet bliver womansplained her.
Der var gratis udlån af vaders på havnen i Middelfart.

3. Etape: Middelfart - Bågø
Der var god vind fra Middelfart. Lidt for god, så vi udsatte afgangstidspunktet til kl. 14, hvor det var løjet lidt, og så gik det ellers i god fart til Bågø. Vi kunne have valgt flere havne på ruten, men vi valgte Bågø på grund af det fine gamle fyrtårn lige ved havnen, som man ifølge Havnelodsen skulle kunne gå op i. Desværre er fyrtårnet blevet solgt til en ny ejer, som ikke ønsker besøg.

Ja, fyrtårnet findes skam, og det er meget smukt.
Den ene kirke på Bågø.

Den gamle landsby på Bågø er bestemt et besøg værd.


Den anden kirke på Bågø, en russisk ortodoks kirke.
4. Etape: Bågø - Ærøskøbing

Vinden var svag, men vi kunne dog holde fire knob det meste af vejen.


Havnen var sådan nogenlunde fyldt, men som vanligt var der plads på jollebroen.
Ærøskøbing er en fantastisk hyggelig by, og havnen er bestemt også dejlig. Vi valgte dog at sejle dagen efter, for der skulle komme vind, og vi ville gerne nå at krydse Storebælt, inden det skulle blæse op.

5. Etape: Ærøskøbing - Vejrø
Vi havde alle slags vinde på turen. På Fynsiden af Bæltet listede vi os afsted gennem snævre løb og mellem grunde og flak, til vi endelig nåede ud i afmærket farvand og kunne sejle for halv vind langs med Langeland.

Vi kunne sejle for skæringsspileren langs det meste af Langeland, til det pludselig blæste op, og vi måtte få spileren ned i en rygende fart.

Man kan godt hygge i salonen, selv om der ikke er ryddet helt op.

'Skipperly' på Vejrø.


Vejrø har vi besøgt tidligere, og vi har været meget begejstret for den. Øen som sejlerhavn er kontroversiel, fordi havnepengene er på hele 350 kroner. Til gengæld er toiletfaciliteterne helt i top, og der bliver gjort meget på øen, så jeg synes ikke, man kan sige, det er optrækkeri. Men holder konceptet? Som sidst vi var her, virkede internettet ikke. Det holder jo ikke, når stedet slår sig op på 'luksus'. De fleste af cyklerne til gratis udlån var punkterede. Der var masser af tjenende ånder på øen, men hvorfor lappede de ikke cyklerne? Et andet irritationsmoment var øens eneste vaskemaskine. Den var, som alt andet, gratis. Men hvad sker der, når der er begrænsede mængder af noget gratis? Kødannelse! Og det er jo bare ikke særlig eksklusivt eller luksuriøst. Jeg prøver ikke at tale øen ned, for vi havde bestemt et godt ophold. Men øen har sine plusser og minusser.

Plusser:
- Toiletforhold af hotelstandard på hoteller med tre eller fire stjerner.
- Gratis cykler, wifi, vask, brænde
- Fantastisk legeplads
- God restaurant
- Fantastisk natur
- Spændende koncept med Væksthuse og grissebasser, man kan besøge. Unikt i Danmark og sjovt for børn og voksne

Minusser:
- Punkterede cyker
- Internettet virker stadig eller igen ikke
- Meget få danske børn
- Ingen adgang til fyrtårnet
- Intet 'havnemiljø'
- Afmærkning af sten i havnebassinet er for dårlig. Vi ramte en sten uden for afmærkningen, da vi anløb. Jeg har aldrig oplevet noget ligneden i andre havne. Få det fikset!

Tyskere og hollændere blandt det grå guld i store både synes at være dem, der har taget bedst imod konceptet. Det med havnepengene bør man ikke lade sig irritere over. Øen er noget andet end andre havne, så det giver ikke mening at sammenligne. Jeg vil anbefale øen som et godt stop midt på sejlerferien, hvor man måske har lyst til at forkæle sig selv. Men ikke til overliggerdage for de eventyrlystne.

6. Etape: Vejrø - Vordingborg
Billeder kan bare ikke gengive de smukke solnedgange, man ser på en fugtig dansk sommer. Men de kan tjene til at hjælpe hukommelsen på vej.
Vi havde planlagt to dage på Vejrø, men søsigøjnerblodet i årerne bruste, og vi tog om eftermiddagen af sted mod Vordingborg for at komme mere under land, når vinden skulle tage til dagen efter.

På Vejrø fik vi vasket tøj, ryddet op og gjort rent i hele skibet, så et enkelt ophold i opryddet salon kunne det blive til. Og ovenikøbet med ferskvandsvasket hår :)
Udsigt fra havnen.
Udsigt fra Gåsetårnet. Havnen ses i baggrunden
Trods min alder var besøget i Vordingborg mit første. Og det er en stor fejl, for både by og havn er helt fantastiske. Havnen er en naturhavn mod øst, hvorfra der er spændt en masse broer ud i en kaotisk orden. Havnen har gæstesejlere, fastliggere, store flotte kapsejlere og motorbåde, små hyggelige og gamle både, lokale små fiskebåde og vrag og hyggelige ældre herrer med kasket og pipe - Alt det der skal til for at skabe et godt havnemiljø, hvor man naturligt kan falde i snak med andre søfolk og sejlere.

Selve byen har en fantastisk historie, der er synlig lige fra havnen i form af det gamle borganlæg prydet med Gåsetårnet. Bestemt et besøg værd. Her kommer vi igen, næste gang vi er på de kanter.

7. Etape: Vordingborg - Kalvehave
Det skulle blæse op med middagstid dagen efter, og vi ville gerne sikkert til Rødvig inden da, så vi tog en kort tur til Kalvehave for at ligge klar til en tidlig tur nordover gennem Bøgestrømmen dagen efter. Der var rigtig god vind, men vi lå godt i bølgelæ og blæste af sted i fuld fart.

Flot L23 i Kalvehave. Er fribordet blevet malet?
Som så mange andre dage denne sommer havde DMI lovet regn hele dagen. Så bliver man jo glad, når det klarer op ved 14-tiden. Det gode vejr holdt hele eftermiddagen og aftenen.
8. Etape: Kalvehave - Rødvig
Vi havde planlagt turen, så jeg skulle stå op klokken 0400 og sejle os for motor gennem Bøgestrømmen. Så skulle vinden bliver til Genuasejlads eller mere motorsejlads over Fakse Bugt.

Et massivt regn- og tordenvejr ramte os frem mod Nyord, men stadig uden vind. Fra Nyord og frem blæste det op, og store søer ramte os i Fakse Bugt fra Øst. Der var skumtoppe overalt og også skum ned ad bagsiden af bølgerne. Jeg ved ikke, hvad vinden var, men meget over de 4 - 6 m/s,  vejrudsigten havde forudset. Moralen? Man kan ikke regne med vejrudsigten, hvis der er risiko for torden.


På førstedagen i Rødvig besøgte vi Stevnsfortet, på andendagen Faxe Kalkbrud.
Hyggelig havn.
Rødvig havn er havnen, der har det hele. Et virkelig hyggeligt miljø på havnen med lokale butikker, gode spisesteder, attraktioner, fastliggere og gæstesejlere. Vi tilbragte to hele døgn i Rødvig denne gang, men vi kommer helt sikkert tilbage. Både beliggenheden og hyggen i havnen lokker.

Ja, Rødvig er nok Danmarks bedste havn.

9. Etape: Rødvig - Lynetten
I ingen vind havde vi en udramatisk tur for motor hele vejen hjem.

Inklusiv udturen.
Vejret var virklig imod i denne sommer. Men med godt regntøj og et cockpittelt at tørre det i gik det. Sommeren betød, at vi med omhu skulle vælge, hvornår vi ville sejle. Overliggerdage skulle planlægges i god tid. Nogle dage sejlede vi meget tidligt, andre meget sent. Dog ikke meget i mørke. En anden konsekvens ved en dårlig sommer er de mange ledige pladser i havnene. Kun i Vordingborg havde vi svært ved at finde plads og måtte, da vi ankom kl. 22, lægge os på en rød plads og forhale om morgenen til en grøn.

Vigtigst af alt: Man kan have en supergod sejlerferie i det værst tænkelige sommervejr, så tag glad af sted, uanset vejret.Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.