mandag den 22. juli 2019

Sommertogt 2019, 5. etape, Simrishamn - Hammerhavn, Bornholm

Matrosen og Helge med Hammershus Borgruin i baggrunden.

Efter at have ligget stille i ti dage i Simrishamn fik Helge hele sin besætning om bord. Vi provianterede, hyggede, spiste aftensmad og gjorde skibet klar til afrejse tidligt næste morgen. Målet var sat: Hammeren på Bornholm. Vi sejlede kl. 0600 om morgenen til Hammer havn. I starten var vinden for svag til at sejle for sejl, men senere luftede det lidt op til genua og storsejl.

Vel ankommet til havnen kl. 11 gik vi straks i gang med at udforske Hammershus borgruin og derefter gik vi en tur omkring Opalsøen, der ikke uden grund er blevet kaldt Danmarks smukkeste sø.


Det er gratis at besøge både ruinen og det informative besøgscenter. Hammershus er Norden største borgruin, og et besøg får virkelig tankerne til at løbe tilbage til middelalderen. Tilbage på båden læste vi om Leonora Christina og hendes liv og skæbne.


Opalsøen. I må tage mit ord for det, men et besætningsmedlem hænger her i tovbanen, Danmarks længste, med en tur på 290 meter og en højdeforskel på 48 meter. Det lykkedes os ikke at tale hende fra at prøve en tur. Opalsøen er et gammelt granitbrud, der med tiden er blevet fyldt op med ferskvand.

En glad fastbesluttet pige på vej mod sin første tur med Tovbanen.

Opalsøens klare badevand var en lækker forfriskning ovenpå stroppeturene på det nordlige Bornholm.
Udspring tilladt!
Tovbanen var et tilløbsstykke, men der var ikke mange, der ville tage turen ud over klippen og ned i det blanke vand. Faldet er ca. syv meter, men det er lodret ned, så man behøver ikke at tage tilløb. For at komme tilbage til land skulle man svømme 100 meter uden om tovbanens landing.

Efter de oplevelser gik vi tidligt i seng for at se mere på øen næste dag.

Bortset fra Rødvig, der også er en helt fantastisk havn, tror jeg ikke, vi nogensinde har taget en frivillig overliggerdag i en havn. Men der var mere, vi skulle udforske på Bornholms nordvestspids. Vi startede dag to med en lang vandretur hele vejen rundt om Hammerknuden.

Her bygger man varder. Beviseligt.

Vi har gjort vores.

Salomons kapel. Kapellet er anlagt ved en fersvandskilde og en nu nedlagt havn. Som med Hammerhavn  er der ingen by her. Kun et for længst nedlagt kapel. 
Naturen turen rundt ved Hammeren er virkelig spektakulær. En sjov blanding mellem Kullen og Rømø. Klipper og hede.

Helleristninger.

Matrosens belønning efter en dags vandring var klatring på klipperne og yderligere to ture på tovbane og to udspring fra klippen. Efter dagens lange stroppetur og en pause på båden, sendte rederiet os på jagt efter helleristningerne, som der er en del af på stedet. Helleristningerne i området er ikke optegnede, og der bliver løbende opdaget nye, så det er lidt et detektivarbejde. Mange af klipperne i området er dækket af bevoksning, så der er utvivlsomt store mængder af Helleristninger lige under overfladen.

Bornholms helleristninger står naturligvis noget tilbage for dem i Tanum Hede i Sverige. Det skyldes naturligvis, at de kortlagte helleristninger dér er langt flere og prægtigere. Men også at de er bedre præsenteret for turister. At der er flere i Tanum Hede er tilfældigt, men der kan som sagt være mange flere gemt her på Bornholm, som bare ikke er kortlagt. Og den måde de præsenteres på her, gør det svært at finde dem og forstå dem. Helleristningerne i Tanum Hede ligger også langt fra havet på grund af landhævningen siden bronzealderen. Bornholm ligger, hvor den ligger. Og den flytter sig ikke, så ristningerne ligger tæt ved vandet, hvor folk boede og stadig bor.

Vi vil klart anbefale denne havn og at udforske dens omgivelser. Men stedet er ikke for alle. Her er ingen indkøbsmuligheder og lækre caféer og restauranter og ikke meget 'miljø', som man for eksempel ser det i Rødvig. Men for den eventyrlystne, som er godt gående, er her Danmarks smukkeste sø, Opalsøen, med badning, syvmeterudspring og tovbane, Borgruin, helleristninger og landets bedste vandring.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.