lørdag den 27. juli 2019

Sommertogt 2019, 8. etape, Svaneke - Dueodde - RønneDueodde - Danmarks sydøstligste punkt med det fineste sand. I baggrunden ses Helge.

Svaneke var fantastisk, men vi skulle videre til Rønne i vores travle ferieprogram. Nu her ved feriens østligste punkt var vinden netop slået over i øst, så der var halv vind hele vejen til Dueodde.


Kysten fra Svaneke til Dueodde er smuk og med mange sammerhuse ned til vandet. Nexø sejlede vi forbi. Den har vi til gode til en anden gang.

Matrosen havde fra ældre familiemedlemmer hørt om det sagnomspundne sand fra Dueodde. Legenden fortæller, at det er så fint, at man i gamle dage brugte det til at fjerne overskydende blæk fra papiret, når man havde skrevet med fyldepen. Yderligere fortælles det, at sandet er så fint, at det knirker, når man går. Desværre findes der ingen havn i miles omkreds af Dueodde, så vi valgte at ankre op ud for Dueodde og sende en ekspedition i land til at samle en æskefuld af det mytologiske sand.

Hele bunden omkring Dueodde er selvfølgelig det fineste sand. Revler der flytter sig meget. Trofaste læsere vil vide, at jeg har respekt for den slags, så vi bevægede os forsigtigt frem og kastede anker på 1,8 meter vand.
To svømmere og en vandtæt pose med diverse remedier begiver sig ind til kysten for at fylde en lille beholder med sand. Selv om vi lå på 1.8 meter, hvor jeg netop kunne bunde, måtte vi svømme over flere dale på vej ind. Vi halvvejs gik, halvvejs svømmede ind til stranden.

Endelig fremme til høstning af sand.

Efter sandhøstningen svømmede vi tilbage til Helge og skibsrederen, som henset til anker-fadæsen i Sandvig nogle uger tidligere, valgte at blive på sit skib, mens det lå opankret.

Tilbage i båden gik det nu i medvind til Rønne. Der er kun én kølbådshavn på hele sydkysten, nemlig Arnager. Men vi havde brug for en havn med legeplads og faciliteter, så vi sejlede et par sømil længere og nåede Nørrekås havn i Rønne.

Og faciliteterne i havnen ER gode. Både og bade- og vaskefaciliteter er helt i orden, i modsætning til i Gudhjem og Svaneke.

Rønne er en hyggelig dansk provinsby. Med det mener jeg, at den, bortset fra den charmerende dialekt, er mere dansk end bornholmsk. På torv/gågade finder man "Din Tøjmand", "Bog & Idé", "Sport Master", et apotek osv.

Ud for Rønne tog vi en guidet tur på fossiljagt. Bornholm var, i modsætning til resten af Danmark, oven vande i Dinosaurernes tid.  Vi fandt forstenede snegle og et enkelt stykke fra en 140 millioner år gammel skildpadde på det sted, hvor den første tand fra en dinosaurus i Danmark blev fundet i år 2000.

Forklaring af fund.
Turen hjem fra fossilgraven gik gennem en flot skov.

Denne flotte tyske nål af en båd, en Skerry, mødte vi i Hammer havn, i Svaneke og igen her i Rønne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.